Raktvål, rakkräm, rakgel, rakskum eller raklödder?

Många olika produkter för samma syfte, att underlätta din rakning. Här reder vi ut begreppen och hjälper dig att välja.

Vilken ska man välja? Raktvål, rakkräm eller raklödder?

Raktvål och rakkräm

Rakkräm från Taylor of Old Bond Street Ska man ha en kvalitetsrakning är det raktvål eller rakkräm som gäller, allra helst med en rakborste. Nu pratar vi om raktvål och rakkräm där man måste bygga upp löddret själv. Det kan ta lite mer tid och kosta lite mer än raklödder/rakskum på burk. Men med lite träning kan man bygga upp ett bra rakskum/raklödder på bara 15 sekunder, och då finns det knappt några argument kvar. Varför? Läs vidare och du kommer bli övertygad.

Resultatet av raktvål och rakkräm är ungefär desamma: Ett tjockt och fint raklödder. Rakkräm är lite lättare att bygga upp till lödder än vad raktvål är och man behöver inte använda en rakborste. Det är dock rekommenderat att göra det, klicka här för att läsa varför. Raktvål och rakkräm innehåller ofta glycerin vilket är mjukgörande och bra för huden, tillskillnad mot raklödder/rakskum på burk som ofta innehåller alkohol.

Hela upplevelsen med en rakning känns mer lyxig med rakkräm eller raktvål.

Rakgel

Även fast jag tycker att alla män borde använda raktvål eller rakkräm så finns det faktiskt en del fördelar med att använda rakgel. Speciellt om man inte ska raka bort allt skägg utan precisionsraka, då är det mycket lättare med rakgel då man ser vart hyvel är hela tiden.

Det är även mer tidseffektivt att använda då man inte behöver bygga upp ett skum eller använda en rakborste. Rakgel passar väldigt bra i rese-rakningskittet.

Raklödder och Rakskum

Raklödder och rakskum är egentligen samma sak, det är det skum som används vid rakning med rakkniv eller rakhyvel. Antingen skapar man raklöddret själv med hjälp av en raktvål och en rakborste, d.v.s. den typen jag skrev om ovan. Det finns även färdigt skum på burk och det bör du sky som pesten. Raklödder är en stor marknad och de stora företagen har med massiva marknadsföringsbudgetar lyckats övertyga allmänheten att köpa deras lödder. Det är inte ens ekonomiskt försvarbart, då sprayburkarna man köper löddret i till stor del bara innehåller luft. Varför detta hat mot raklödder på burk? För att det är dåligt för dig. Nästan alltid innehåller det alkohol som torkar ut huden och det hjälper inte till att lyfta ut skäggstrån som raktvål eller rakkräm gör. Det glider inte heller lika bra på huden.

Så vad ska jag välja?

Raktvål från Saponificio VaresinoTill att börja med är det främst en fråga om personlig smak, men vissa produkter är bra mot vissa hudtyper och rakkrämer tenderar att ha starkare doft än raktvålar. Det är även lite av en inlärningskurva för att få fram ett bra lödder med raktvål. De flesta nybörjare börjar med rakkräm tills de är bekväma med rakborste och går sedan över till raktvål, det föreslår jag att du också gör om du är nybörjare. Om du väljer rakkräm eller raktvål kommer du märka mycket stor skillnad på din rakning om du är van att använda raklödder på sprayburk.

Rakgel är också ett alternativ, men fungerar normalt sett inte så bra om du använder en modern rakhyvel så som Gillette Fusion på grund av den tjocka konsistensen (rakgel som blir till lödder när man trycker ut det är inte riktigt rakgel!).

 

 

 

 

Avslutningsvis tänkte jag tipsa om några bra raktvålar och räkkrämer att börja med


Sandalwood – Shea Butter Raktvål från Proraso

Perfekt nybörjartvål från ProrasoGlycerin-baserad och innehåller anti-inflammatoriska ingredienser så är bra för dig med känslig hy.

Tvålen kommer med en plastskål till att skapa lödder.

Doftar inte så starkt och är lätt att jobba upp ett bra lödder. Perfekt nybörjar-tvål.

klicka här för att läsa mer och köpa från SLIQHAQ

 


Trafalgar Rakkräm från Truefitt & Hill

Mycket billig rakkräm från truefitt and hillVäldigt prisvärd och uppskattad rakkräm. Lättlöddrad och en härlig doft.

Tycker inte någon annan kräm än denna behöver rekommenderas främst för det låga priset och vad man får.

klicka här för att läsa mer och köpa från SLIQHAQ


 

Nyfiken på detta med våtrakning? Klicka här för att läsa mer om våtrakning och hur man använder en säkerhetsrakhyvel.