Så blir du av med rakfinnar

Rakfinnar är ett ständigt återkommande och jobbigt problem för många män. Det går dock ganska enkelt att förebygga.

rakfinnar är lätt att få av vanliga rakhyvlar

Vad är rakfinnar och varför får jag dem?

Rakfinnar är samma sak som inåtväxande hår. Hår/skäggstrån som inte hittar ut genom huden och istället börja växa inåt, vilket leder att en inflammation uppstår. Det är extra lätt att få rakfinnar med vanliga moderna rakhyvlar så som Gillette Fusion och liknande. En sådan rakhyvel tenderar “dra ut” hårstrået innan det blir avrakat, vilket gör att många hårstrån riskerar att bli inåtväxande. Ju kraftigare skäggstrån man har desto större risk att stråna fastnar “mellan” bladen på ett flerbladssystem.

Det är även lätt att trycka för hårt med lättare/plastigare rakhyvlar vilket inte bara ökar risken för rakfinnar utan också irriterar och torkar ut huden.

En annan anledning till att du får rakfinnar är döda hudceller som täcker huden och gör det svårare för skäggstrån att hitta ut.

Allmänt torr hud ökar också risken för att få rakfinnar, så ett första steg i rätt riktning kan vara att smörja in ansiktet regelbundet med en återfuktande kräm.

Såhär blir du av med rakfinnar

Här har jag samlat de bästa råden jag vet för att motverka rakfinnar, det är många steg och orimligt, jobbigt och dyrt att följa alla, åtminstone från dag 1. Jag föreslår att du provar en sak i taket och ser hur det går. Många av tipsen är att bygga upp nya rutiner och det måste få ta dit, annars håller det inte i längden.

Mitt hetaste tips

Är att byta till säkerhetsrakhyvel. Det är mycket möjligt att det ensamt gör att du inte får fler rakfinnar. Klicka här för att läsa mer om säkerhetshyvel.

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll med en mild tvålfri ansiktsrengöring och följ upp det med återfuktande kräm. Fråga en tjej eller på apoteket om bra sådan kräm. Har även hört att ansikts-peeling ska vara bra, men det har jag ingen erfarenhet av.

rakfinnar motverkas effektivt med säkerhetshyvel2. Byt till säkerhetsrakhyvel och lär dig tekniken, det är inte svårt alls men det är inte intuitivt, vi har skrivit en snabbguide: Hur rakar man sig med en säkerhetshyvel? Rakning med säkerhetsrakhyvel är inte bara mer skonsamt för huden utan också ett mycket billigare alternativ till de moderna flerbladssystemen, som Gillette Fusion eller ännu värre, engångsrakhyvlar.

3. Värm upp huden med ljummet vatten, inte för varmt för det torkar lätt ut huden.

4. Börjar använda rakborste. Det rensar bort döda hudceller.

5. Raka BARA medhårs. Man vill gärna raka mothårs för man kommer närmare huden då och får en närmare rakning, men motstå det, det är inte värt det.

6. Använder rakkräm eller raktvål som innehåller anti-inflammatoriska ingredienser. Men se till att de INTE innehåller alkohol. Alla produkter här bör vara safe, men kolla på produktbilden så du inte blir lurad. Här hittar du bra raktvålar och rakkrämer.

7. Motstå frestelsen att trycka för hårt. Gäller oavsett vilken rakhyvel du använder.

8. Avsluta rakningen med att skölja ansiktet i riktigt kallt vatten, då stänger du till porerna och får blodkärlen att dra ihop sig.

9. After shave balm som innehåller anti-inflammatoriska ingredienser. Viktigt att välja balm och inte splash som innehåller alkohol och lätt torkar ut huden. En balm innehåller oftast återfuktande medel och andra ingredienser som lugnar ner huden efter rakning.
After shave balm hittar du här.

10. Byt rakblad ofta. För en säkerhetshyvel kostar det ca 5kr/blad. För en vanliga rakhyvel kostar det så mycket som 50kr/blad(det är där de tjänar sina pengar). Ett slött rakblad är ett bra sätt att få rakfinnar då en sån ofta sliten ut skäggstråna istället för att faktiskt raka av dem.

billiga rakblad

Avslutningsvis

Lycka till och ha tålamod! Att få bort rakfinnar du redan har går inte och det kan ta lite tid innan olika saker du gör får effekt, så ge inte upp bara för att rakfinnarna inte försvann över natten.