En av de mest underskattade delarna när det gäller våtrakning är rakborsten. Hur kommer det sig, och varför bör man använda en rakborste? Läs vidare.
Varför använda rakborste?
Till att börja med så förbereder en rakborste huden för den kommande rakningen på så vis att det ökar blodcirkulationen i området där borsten används. Den bygger även upp ett tjockare och krämigare raklödder vilket gör att rakhyveln glider bättre.
Men den största anledningen är att använda rakborste är ett mycket bra sätt att förebygga rakfinnar. Det är för att den dels rensar bort döda hudceller, som är en stor anledning till att man får rakfinnar. Men även att rakborsten drar upp skäggstrån så de ligger bättre till för att bli avrakade.
Har du problem med rakfinnar? Vi har gjort en guide för hur du blir av med dem, klicka här för att läsa mer.
Egentligen borde jag inte behöva övertala någon om att använda rakborste. Har man börjat sin resa med säkerhetshyvlar så ingår det att använda en rakborste.
Olika typer av rakborstar
Generellt sett kan man säga att det finns 3 typer av rakborstar som är gjorda på grävlings-hår, vildsvins-hår och tillverkat hår så kallat syntetiskt hår. Sen finns det inom de typerna olika sorters borstar beroende på varifrån på djuret håret kommer. Som bubblare har hästhår börjat hitta tillbaka till marknaden också, efter en paus på nästan 100 år. Men det tar jag inte upp på denna sida då det är mycket ovanligt i Sverige.
Grävling
Den traditionella och även mest populära typen av rakborste kommer från grävlings-hår. Men det spelar också stor roll vart i från på grävlingen håret kommer. Det är till stor del eftersom grävlings-hår, tillskillnad mot de flesta andra pälshår suger åt sig vatten istället för att repellera det.
Grävlingsborstarna är indelade i följande kategorier:
Pure badger
Det är den billigaste typen av grävlingshårsborstar och håret kommer lite överallt ifrån på grävlingen, framförallt från sidan och benen. Håret i denna borste har ofta lite mörkare färg och är lite styvare än de lite dyrare borstarna. Det gör att pure badger borstarna är lite rispigare, samtidigt som den håller vatten lite sämre. Det är många som gillar det och den är faktiskt extra bra på att rensa bort döda hudceller. En pure badger rakborste är en mycket bra nybörjarborste. Även fast man kan köpa en pure badger borste för ca 150kr bör man lägga ca 300kr för att få en bra sådan. Det är ganska mycket pengar om man är ny inom våtrakning och fullt förståeligt om man inte är villig att lägga den summan, men då rekommenderar jag att du köper antingen en rakborste av vildsvins-hår eller syntetiskt hår.
Best badger
En rakborste med best badger hår är ett ganska stort hopp upp i kvalitet och även i pris. Denna typ av borste absorberar upp vatten mycket bättre än pure badger och är ganska mycket mjukare mot huden. För att få en vettig best badger borste bör du lägga åtminstone 450kr. En best badger rakborste håller i genomsnitt ca 6 år om underhåller den på rätt sätt.
Super badger
Är ännu lite mjukare och rispar i stort sett ingenting. Den absorberar upp vatten bättre än best och pure badger och är generellt lite bättre på allting. För en bra super badger borste får du räkna med att lägga 600kr eller mer.
Silvertip
Rolls Royce av rakborstar. Håret i denna borste kommer från nacken av grävlingen och är det finaste. Denna typ av rakborste har den bästa absorberingsförmågan av vatten och längst livslängd. Det är ganska stor skillnad på en silvertip-borste och borstarna av lägre kvalitet. Normalt sett får man räkna med att lägga ca 900kr eller mer för en borste av denna kvalitet. Men turligt nog har vår favoritbutik gents tillverkat en egen silvertip-borste. Krutet har lagts på borsten och inte skaftet samt att det inte finns några mellanhänder. Detta gör att gents egentillverkade borste nog är den mest prisvärda rakborsten på hela marknaden.
Vildsvin
Kallas ofta för svinborst. Dessa är lite hårdare än grävlingsborstar, och är faktiskt ännu effektivare på att ta bort döda hudceller än vad en pure badger är. En del tycker att grävlingsborstar är för mjuka och använder svinborst-borstar av den anledningen. De är även lättare att bygga upp lödder från en raktvål med. Rakborste tillverkad av vildsvins-hår är ett bra alternativ till grävlingsborste, och har du t.ex. problem med rakfinnar är det att föredra. De är även mycket billigare och startar så lågt som 100kr för en fullt fungerande borste.
Syntetisk borste
Syntetiska rakborstar är den billigaste varianten av rakborstar och upplevelsen är därefter. Dock ska sägas att de med åren har blivit mycket bättre. Det är även så att inte alla, fullt förståeligt vill använda sig att djurhår och då är syntetiska rakborstar ett bra alternativ.
Om du är van att använda en djurhårs-borste kommer den syntetiska kännas lite “studsig” mot huden i början, men om du lägger på lite extra tryck är känslan ganska lik.
Det finns även en del fördelar med att använda syntetiska borstar där den största enligt mig är den korta torkningstiden. En syntetisk rakborste torkar på några timmar medan en grävlingshårs-rakborste kan ta upp till ett dygn på sig. Därför är en syntetisk borste den bästa reseborsten. Den är även lite smidigare att tvätta ur och har ingen “inkörningstid” som djurhårsborstarna tenderar att ha.
Ofta är de syntetiska borstarna färgade så att de ser ut som grävlingsborstar.
Vilken rakborste ska jag välja?
Som du kommer märka när du fått lite kött på benen i världen av klassisk rakning så blir rakborste lätt en statuspryl. Därför ska du tänka när du köper, framförallt ditt första köp “Vilken borste är det jag behöver och vilken är det jag vill ha?”. Som nybörjare känner man inte jättestor skillnad på borstarna, åtminstone inte de som ligger hyffsat nära varandra i prisklass(alla känner skillnaden på en silvertip-borste). Lite beroende på din budget och dina önskemål vill jag tipsa om lite olika rakborstar:
Jag vill ha en bra borste som håller länge och är billig:
Då rekommenderar jag: Denna vildsvins-borste med vitt handtag från välkända Kent. Klicka här för att läsa mer och köpa på sliqhaq.
Att tänka på med rakborstar
Många rakborstar har handtag tillverkade i trä, med dem är det extra viktigt att du hänger upp efter användning och låter torka ordentligt. Annars är risken stor att handtaget börjar absorbera vatten och blir då förstörd.
Häng upp, häng upp och häng upp
En rakborste håller i många år OM du sköter den rätt, det är inte svårt men det gäller att du gör det. Det är extra viktigt om du har en rakborste bestående av djurhår.
Efter varje rakning sköljer du ur borsten ordentligt med ljummet vatten och hänger upp den på tork, med borstet neråt.
Avslutningsvis
Hoppas du lärde dig något av denna text och kan göra ett informerat köp. Om detta är det första du läser om klassisk rakning/rakning med säkerhetshyvlar så hälsar jag dig hjärtligt välkommen!
Vill du läsa mer om rakning med säkerhetshyvel klickar du här.