Hur rakar man sig med en säkerhetshyvel?

Det är inte helt självklart hur man rakar sig första gången med en säkerhetsrakhyvel så vi har sammanställt en kort guide.

Nästan det viktigaste är att raka medhårs och inte mothårs, vilket är ganska lockande då man får en närmare rakning, men det är ett bra recept för att få rakfinnar.

Hur rakar man sig

1. Förberedelser – Hur rakar man sig?

Jag personligen gillar att raka mig direkt efter duschen. Det varma vattnet öppnar upp porerna och mjukar upp skäggstråna vilket gör rakningen lättare och minskar risken för irritation.

Smörj in huden med rakolja, åtminstone om du inte har tid att ta en duscha innan eller inte ska duscha den dagen. Att både duscha innan och smörja in med rakolja är kanske lite överflödigt/lyxigt. Rakoljan gör att bladet glider lättare över huden.

Raklödder

Riktigt raklödder skapar man med hjälp av raktvål eller rakkräm och rakborste.

Skölj rakborsten med ljummet till varmt vatten och låt sedan överflödigt vatten försvinna hur rakborsten.

Lägg en klick rakkräm på rakborsten och smeta ut på huden i cirkelformade rörelser, fortsätt tills löddret är tjockt och fint. Är löddret för hårt tillför du några droppar vatten på borsten och fortsätter med den cirkelformade rörelsen tills du uppnått önskar resultat.

Fortsätt med cirkelrörelsen jämt över hela områden som ska rakas.

Det går såklart att smörja in rakkräm/raklödder utan rakborste, men jag rekommenderar ändå att ha en. Du får en helt annan fluffighet och konsistens på löddret samt att borsten hjälper till att rensa bort döda hudceller, vilket förebygger rakfinnar. Läs mer om rakborstar genom att klicka här!

2. Rakningen

Börja med att dra ut huden lite med ett finger så den blir lite spänd, sedan lägger du rakhyveln mot kinden 90 grader och börjar vinkla säkerhetsrakhyveln tills bladet träffar huden. Sen kan du börja raka, återigen medhårs. Du behöver heller inte lägga på något tryck, rakhyvelns inbyggda tyngd räcker gott.

Skölj bort raklöddret med kallt eller ljummet vatten, kallt vatten om du har problem med rakfinnar då det stänger igen porerna.

Har du problem med rakfinnar? Läs här om hur du blir av med dem.

3. Underhåll VIKTIGT

Det är mycket lätt att underhålla en säkerhetshyvel och rakborste, så slarva inte med det.

Skruva upp rakhyveln, skölj mellan, torka torrt och skruva ihop. Det bör ta mindre än en minut och håller din säkerhetsrakhyvel fräsch för alltid.

Även mycket viktigt att skölja ur rakborsten och sen låta den torka. Stoppa inte in den i ett trångt skåp direkt utan låt den ligga öppet tills den är torr.

Redo att göra bytet till en säkerhetshyvel? Klicka här för att läsa mer.